TRIO KRATKIH FILMOV

19.12.2019

Zaključilo se je 2-letno sodelovanje pri projektu RIOTE2 (Rural inclusive outdoor theater education2). Poleg Ljudove knjige »Delo na cesti« in priročnika »Rural touring handbook« je partnerstvo privedlo tudi do 3 krajših dokumentarnih filmov – o italijanski skupini Teatro Tascabile di Bergamo, angleški skupini Broken spectacles in o slovenski skupini Ljud (to smo mi :))

Namesto prazničnih voščil vam letos podarjamo 3 kratke filme!

No one can be replaced:

Emotions behind the objects:

Towards a playful being:

Avtor inspirativnih filmov je Ruman Gabor, član madžarske partnerske ekipe Control studio. Navdušeni smo nad njegovim radovednim pogledom izza kamere! Hvala Gabor :)

Za deljenje znanja in veščin se zahvaljujemo vsem našim partnerjem! Broken Spectacles/Dartington Arts in Take Art (Združeno kraljestvo), Teatro Tascabile di Bergamo (Italija), Shoshin Theatre Association (Romunija), Control Studio in Utca-SzAK (Madžarska). Posebna zahvala gre Gezi Pinter – da nas je vse skupaj povezal!

Filmi so nastali kot del projekta RIOTE2 , ki ga sofinancira program Evropske unije Erasmus+.

logo slo

KNJIGA

18.6.2019

Z veseljem naznanjamo izzid knjige Why Don’t We Do It in the Road: A Personal Guide to Outdoor Interactive Theatre izpod peresa Vide Cerkvenik Bren in z avtorskim doprinosom kolektiva Ljud.

KNJIGA

Why Don’t We Do It in the Road je knjiga za vse, ki:
… radi počnejo gledališče zunaj,
… ki jih zanima, kako se to počne,
… ki jih zanima, kakšni mehanizmi se skrivajo za takšnim početjem,
… in za vse, ki jih na splošno vse zanima.

Why Don’t We Do It in the Road vas vabi, da vstopite v svet gledališča v javnem prostoru skozi osebne pripovedi in poglede performerjev, režiserjev in pedagogov. V knjigi so predstavljeni njihovi teoretični razmisleki kot tudi praktični nasveti. Orisana so orodja za analizo obstoječih gledaliških pojavov in podani koristni napotki in vaje, ki vam bodo pomagali pri lastnem ustvarjanju.

Knjiga je na voljo brezplačno v tiskani in digitalni obliki. Več informacij najdete TU

Knjiga je nastala kot del projekta RIOTE2 , ki ga sofinancira program Evropske unije Erasmus+.

logo slo

POSVET …

15.5.2019

posvet
KUD Ljud v sodelovanju s Slovenskim gledališkim inštitutom pripravlja posvet o položaju gledališča v javnem prostoru v Sloveniji ter izobraževanja o njem. To bosta tudi temi osrednjih okroglih miz, v celodnevnem programu posveta pa se bodo zvrstili še predstavitev čisto sveže knjige o ustvarjanju gledališča zunaj, filmske projekcije in še kaj. Med sodelujočimi na posvetu bodo tako uveljavljeni avtorji kot mlajši ustvarjalci, tako organizatorji festivalov kot profesorji in pedagogi, tako predstavniki javnih institucij kot nevladnih organizacij.

Gledališče v javnem prostoru se je v zadnjih dveh desetletjih razširilo po vsej Sloveniji. Nastajajo novi festivali, stari se širijo, vse več je prizorišč kot tudi domačih ustvarjalcev, ki na njih nastopajo. In navsezadnje je gledališče v javnem prostoru našlo svoje mesto tudi v besedilih strategij, načrtov in razpisov javnih kulturnih institucij ter na ta način postalo v marsičem uradno izenačeno z drugimi uprizoritvenimi zvrstmi.

Ali imajo ustvarjalci, ki delujejo v javnem prostoru, tudi v praksi enake možnosti kot ostali? Kakšen je zares položaj gledališča v javnem prostoru v Sloveniji danes? In kakšno je izobraževanje o njem? Ter kakšna prihodnost se jima obeta?

Pridružite se nam 3.6. od 9:00 dalje v Slovenskem gledališkem inštitutu in nam pomagajte iskati odgovore na ta in podobna vprašanja.

posvet2

Podrobnejši program s seznamom sodelujočih najdete TU

Posvet je del projekta RIOTE2 , ki ga sofinancira program Evropske unije Erasmus+.

logo slo

SREČNO 2019

20.12.2018

SREČNO 2019 W

SNOOZE! / DREMAJ!

11.10.2018

Gledališko druženje brez namena. Skupnostna kontemplacija. Kako lahko brezdelje, dremanje in spanje postane participatorna izkušnja? Eksperimentalni projekt Snooze! je odprta forma. Odprta za vse, kar se zgodi ali pojavi tekom ene noči.

Pridruži se nam v prostoru za sanje, zgodbe in kontemplacijo
znotraj “cone raztegnjenih pravil”.

Plakat_

Sobota, 27. oktobra 2018 (22:00 – sončni vzhod)
Lokacija: Red Sapata / Tabakfabrik, Linz, Avstrija (obvezne rezervacije)

Število obiskovalcev je zelo omejeno! “Postelja”, prigrizki in zajtrk: 25 € (19,-)
Piši nam na kudljud@gmail.com, če želiš dremati z nami!

Več informacij najdeš tule.

Koprodukcija: KUD LJUD (SLO) & DIE FABRIKANTEN (AT)

Galerija na meji / Grenzlandgalerie

7.5.2018


… je poskus hoje po nevidni črti
… je eksperiment v uokvirjanju neotipljivega
… je zvočno popotovanje skozi stoletje obmejnih zgodb

Po avtobusu duhov, ki je obiskovalce popeljal na nenavadno potovanje preko Strmega sedla, se LJUD ponovno odpravlja na iskanje mejnih duhov, tokrat na Štajersko.

Klengel_Grenzlandgalerie_4

V gričevnati pokrajini na slovensko-avstrijski meji je postavljena serija okvirjev za slike. Vsaka slika ob tej nevidni črti prikazuje drugačen pogled na pokrajino in pripoveduje drugo zgodbo njene nenavadne preteklosti. V zvočnem sprehodu po galeriji se osebna pričevanja ljudi, ki jim je prečkanje meje spremenilo življenje, in teh, ki so z njo preživeli svoj vsakdan, prepletajo z glasbo v esejistično popotovanje, ki je na voljo v obliki avdio vodiča v slovenščini in nemščini.

Klengel_Grenzlandgalerie_3 (1)

Pridružite se nam v soboto, 12.5., na enkratnem predotvoritvenem ogledu galerije. Do meje in čez nas bo popeljal poseben galerijski avtobus z odhodom iz Ljubljane (13:00, parkirišče pred Halo Tivoli) in Maribora (14:30, Trg Generala Maistra) in povratkom v večernih urah. Zaradi omejenega števila sedežev so obvezne rezervacije na kudljud@gmail.com.

Več na: galerijanameji.si / grenzlandgalerie.at

Ljudova predpremiera!

10.4.2018


Danes skala, jutri veter!
Mestne metamorfoze

Predstavljajte si pljusk reke ali piš vetra, kako se vali dol po ulici in to kar je, spreminja v to kar ni, ampak bo, postaja in vseskozi tudi že je. Odkriva stvari, ki so tako vsakdanje, da jih vsak dan znova nihče ne opazi. Nas popelje onkraj pričakovanj, v stanje zavesti, kjer je svet še nov, svež in neodkrit.

photo by_ Gábor Rumann

Ljudovci pripravljamo čisto poseben – magični napad na Ljubljanske ulice.
Režijsko taktirko predpremiere je prevzel romunski performativni umetnik in režiser Csongor Köllő , kot performerji pa z nami sodelujejo sodelujejo udeleženci mednarodnega projekta RIOTE 2, domači izvajalci in seveda ljudovci :)

Na ulicah Ljubljane nas boste srečali ta petek, 13. aprila ob 15. in 17. uri!

Projekt sofinancira MOL in Program Evropske unije Erasmus+

Poglej na okrog!

19.2.2018

Zaključujemo EVS projekt Poglej na okrog! Prostovoljka Harriet iz Anglije je izkušnjo opisala s sledečimi besedami:

“My half-year adventure in art in public spaces is coming to an end. It began with opening a Streetwalker gallery in Ljubljana, and ends with paintings in a gallery in Ljubljana. In between I have aided pink alien Invasions, brought origami snails to life in stop-motion and workshops, animated paper-snowflakes for Christmas and New Year, gone sightseeing with DaDa-ist pirates and joined their crew in search of treasure, as well as the process of illustrating a new performance, and climbing trees to reveal hidden artworks. I have even dabbled in talking Slovene and learned to make Šmorn.”

Harriet EVS 3

Zahvaljujemo se vsem, ki so omogočili projekt, še posebej prostovoljki Harriet Ainscough, partnerski organizaciji ICYE iz Anglije ter Zavodu Movitu.

EVS2018

RIOTE

6.2.2018

Ljud že drugo leto soustvarja evropski projekt RIOTE (Rural inclusive outdoor theater education), kjer sodelujemo s šestimi različnimi gledališkimi organizacijami iz štirih različnih držav: Broken Spectacles/Dartington Arts in Take Art (Združeno kraljestvo), Teatro Tascabile di Bergamo (Italija), Shoshin Theatre Association (Romunija), Control Studio in Utca-SzAK (Madžarska).

V projektu se osredotočamo na dva aspekta: izobraževanje – izmenjava znanj in izkušenj s področja gledališča v javnem prostoru, produkcija – ustvarjanje boljših pogojev za promocijo in organizacijo kvalitetne gledališke produkcije v ruralnem okolju.

 • RIOTE - JOINT STAFF TRAINING slovenia (25)
 • Celldömölk Meeting (9)
 • Bergamo Tascabile by Gábor Rumann - from FB (4)
 • RIOTE - JOINT STAFF TRAINING slovenia (11)
 • RIOTE - JOINT STAFF TRAINING slovenia (12)
 • RIOTE - JOINT STAFF TRAINING slovenia (26)
 • RIOTE - JOINT STAFF TRAINING slovenia (45)
 • Celldömölk Meeting (27)
 • Chidea Cluj-the black bull (1)
 • Chidea Cluj-the black bull (2)
 • Chidea Cluj-the black bull (4)
 • RIOTE - DUNASZEKCSŐ MEETING dunaszekcső (20)
 • RIOTE - DUNASZEKCSŐ MEETING dunaszekcső (28)
 • Celldömölk Meeting (36)

Več informacij lahko najdete tu. (v angleščini)

LogosBeneficairesErasmus+RIGHT_SL

LJUDOV LABORATORIJ!

1.6.2017

Ljudov laboratorij je spet na delu!

2017 ljud lab plakat LJ 12017 ljud lab plakat LJ 2