LJUDOVA KULTURNA SVETOVALNICA

Brezplačno svetujemo vsem, ki potrebujejo pomoč pri oblikovanju kulturnega dogodka, imajo težave pri izpolnjevanju razpisov, pripravljajo festivale, interpretirajo kulturno dediščino in bi se želeli dodatno izobraževati, skušajo navezati stik z javnimi institucijami in strokovnimi službami…

BI RADI RAZVILI SVOJE IDEJE V PRAKSI (AMPAK NE VESTE KJE ZAČETI)?

NI PANIKE, KLIKNITE TUKAJ!

crtka

H.O.M.E.

Mednarodni projekt »nizkocenovne« umetniške mobilnosti H.O.M.E., zastaviljen kot serija »odprtih hiš« v petih evropskih državah, v katerih so umetniki »gosti« in umetniki »gostitelji« živeli in delali skupaj, nastale večzvrstne umetniške dogodke pa so po končanem delu predstavljali mimoidočim v mestnih parkih, na ulicah, v podhodih in drugih javnih površinah.

Projekt je potekal s podporo Evropske Komisije – Direktorata za Kulturo. Vanj so bili vključeni sledeči partnerji: Youth European Project for Cultual Exchanges (FR), Ofa (SWE), Sacred places (BE), Lomomania (PRT).

crtka

ZMAJEVI DNEVI NA LJUBLJANSKEM GRADU

Mini festival pravih letečih zmajev na Ljubljanskem gradu je skupina Ljud organizirala, da Ljubljančanom vrne zaupanje v zmaja, ki čepi na njihovem grbu. Spuščanje zmajev na veter spremljajo kreativne delavnice izdelovanja zmajev, turnir v bruhanju ognja, napete zmajevske zgodbe, živa glasba, zeleni piškoti in zelena cedevita. Festival praviloma traja tri dni in se zgodi v začetku Oktobra.

crtka

CIKLUS LJUD

Ciklus štirih premier z eno ponovitvijo (Cirkus Ljud, Biti John Barth, Smrt Koruna in Dejanje s klobukom) izhaja iz potrebe po osvobajanju gledališkega procesa in lastnih umetniških integritet spon akademskega in privzetega. V duhu prijemov postmodernizma Ciklus Ljud odpira vrata gledališča Glej in se razliva v vsakdan.

crtka

JUŽNI OTOK

Fantastična burleska, posneta po motivih istoimenske pesmi K. Koviča na otoku Mljetu na Hrvaškem v produkciji KUD Ljud, je v letu 2007 gostovala na večjih poletnih festivalih v Sloveniji. Ustvarjalci so s projekcijo barvnega nemega filma ob spremljavi tamburaškega orkestra in igralske animacije v urbanem okolju ustvarili pristno otoško atmosfero.

Izdajo končne filmske različice pričakujem že v tem desetletju!

crtka

SMRT PEKOVE HČERE


Avtorska ekipa se je odločila združiti gledališki medij z radijskim. Inspirirani s slovensko ljudsko pesmijo Smrt pekove hčere so, v koprodukciji z RTV Slovenija, zasnovali istoimensko radijsko igro, ki so jo v sklopu festivala Ana Mraz izvedli v živo, pred živim občinstvom, radijski poslušalci pa so dogodek spremljali na valovih 1. programa Radia Slovenija.

crtka

NOS

Avtorska lutkovna predstava po motivih kratke zgodbe N. V. Gogolja je bila premierno uprizorjena decembra 2007 v Gledališču Glej. Člani skupine Ljud so se, v sodelovanju z mladimi gledališkimi ustvarjalci iz praške DAMU, neobremenjeno spoprijeli z Gogoljevo klasiko groteske, absurda in humorja ter ustvarili predstavo, ki izvirno kombinira igro, lutkovno animacijo in živo glasbo.

crtka

KAJ TI JE, DEKLICA?

Predstava je nastala v produkciji Šentjakobskega gledališča Ljubljana v soorganizaciji s Festivalom Ljubljana. V tradiciji commedie dell arte so ustvarjalci na sodoben potujoči oder postavili gledališke predelave slovenskih ljudskih pesmi podprte s petjem in živo glasbo. Predstava je gostovala na vseh večjih uličnih festivalih v Sloveniji, prejela Harlekina za najboljšo glavno moško in stransko žensko vlogo ter doživela preko 30 ponovitev.

crtka

KRONIKA ZLOČINA

Predstava v režiji Jaše Jenulla in Vide Cerkvenik Bren v produkciji Šentjakobskega gledališča Ljubljana je nastala po motivih F.M. Dostojevskega: Zločin in kazen ter Tavčarjeve Visoške Kronike. Njena ciljna publika so bili predvsem srednješolci, ki so romana obravnavali v okviru obveznega branja za maturitetni esej. Ustvarjalci so se posvečali neposredni komunikaciji s publiko in uporabi gledališkega prostora kot ambienta.

crtka

FANTASTIČNI KABARET

Eksperimentalni projekt v produkciji KUD-a France Prešeren in v sodelovanju s Teatrom Narobov, inspiriran z zapuščino avantgardnih gibanj z začetka 20. stol. in znanstveno-fantastično literaturo. Delovni proces je bil usmerjen predvsem v raziskavo nekonvencionalnih oblik komunikacije s publiko.

crtka

ZABAVA ZA ROJSTNI DAN

V ambientalnem prostoru neobdelane podstrehe Metelkove 6 so v produkciji Akademije za gledališče, radio, film in televizijo mladi gledališki ustvarjalci pod vodstvom režiserke Vide Cerkvenik Bren uprizorili Pinterjevo Zabavo za rojstni dan. V središču njihovega zanimanja so bili sodobna oblika družbene prisile, popularizacija nasilja v množičnih medijih in subjektivnost posameznikove percepcije realnosti. Predstava je prejela navdušujočo kritiko, Zlatolaske za najboljšo glavno žensko vlogo, režijo in predstavo v celoti, vključena je bila v spremljevalni program Borštnikovega srečanja v Mariboru, režiserka Vida Cerkvenik Bren pa je za režijo prejela akademijsko Prešernovo nagrado.

crtka

KERST

Predstava po dramski predlogi režiserja Jaše Jenulla je nastala v produkciji Akademije za gledališče, radio, film in televizijo v soorganizaciji s Festivalom Ljubljana. Reinterpretacijo Prešernove pesnitve so ustvarjalci uprizorili v ambientalnem prostoru Skalne dvorane Ljubljanskega gradu. Posvečali so se predvsem vprašanjem slovenskih mitskih arhetipov v kontekstu sodobnosti.

crtka

VSAKA STREHA NAD GLAVO IMA POTENCIAL…

“Družinsko kosilo” v Plečnikovem podhodu, intervencija v javni prostor v sodelovanju z neformalno skupino TEMP je bila izvedena februarja 2006. Avtorji in izvajalci so relativizaciji konvencij vedenja v kontekstu javnih urbanih površin ob bok postavili predvsem razmislek o aktualnih socialnih vprašanjih ljubljanske stanovanjske politike.

crtka

BUILD UP ON THE ROAD!

Intermedijski uprizoritveni dogodek na potujočem kamionu v sodelovanju z mednarodnim umetniškim projektom SPACEM, je bil premierno izveden januarja 2006 na Metelkovi v Ljubljani. Avtorji so na kesonu kamiona oblikovali »nikogaršnji/vmesni prostor« za namen umetniške produkcije.

crtka

KSD d.d. PARTY

Interaktivni gledališki dogodek v produkciji in izvedbi skupine Ljud v sodelovanju s KUD France Prešeren, Teatrom Narobov in Menzo pri koritu, je bil izveden novembra 2006, ob otvoritvi 4. mednarodnega festivala improvizacijskega gledališča Goli oder. Pri organizaciji in izvedbi dogodka (satirične kritike slovenskih hiper-kapitalističnih tendenc) je sodelovalo preko 30 domačih in tujih avtorjev ter izvajalcev.

crtka

PRAVLJIČNA URA BABICE PRA, KI SPLOH NE PRIČAKUJE TIGRA…

Interaktivna predstava za otoke v produkciji gledališča Unikat je nastajala na osnovi gledaliških improvizacij na temo preseganja ovir v komunikaciji med otroci in odraslimi. Spodbuja kreativno sodelovanje otrok pri ustvarjanju končne podobe gledališkega dogodka, zaradi izjemno pozitivnega odziva publike je v manj kot enem letu dosegla preko 100 ponovitev, do danes pa jih je bilo odigranih že preko 200.

NAZAJ NA VRH, PROSIM!>>

DRAGON DAYS AT THE LJUBLJANA CASTLE

A mini festival of flying kites (which are called dragons in Slovenian) and other dragon inspired activities such as fire breathing, live music, storytelling and puppetry performances…

The festival lasts three days and usually takes place in early October.

Site: Ljubljana castle

crtka

CIKLUS LJUD

An experimental theatrical cicle of four premieres and one repeat performance(Circus Ljud, Being John Barth, The death of Korun and The act with the hat) is the result of the need to liberate the theatrical process and its own artistic integrity from the shackles of the academic and the expected. In the postmodern spirit the project opens the doors of the theater and spills out into everyday life.

Premieres and one performance: November 2007

Site: Glej Theatre

crtka

THE SOUTHERN ISLAND

Excerpts from a silent film burlesque with live musical accompaniment of a dalmatian ethnic orchestra. Filmed by members of Ljud on the Croatian island of Mljet as part of a multimedia project which combined, live performance and music with film projections and even culinary arts in 2007.

The full film version is scheduled for release any decade now!

crtka

DEATH OF THE BAKER´S DAUGHTER

A “live” radio play performed together with the audience (which was contributing its voice in the role of the “Gathered Masses”)

Premiere: December 2007

Site: atrium in the old town of Ljubljana and broadcast on the 1st programme of Slovenian national radio

crtka

THE NOSE

A theatrical performance with live music and very lively puppets loosely based on the short story written by N. V. Gogolj.
Premiere: December 2007
Site: Glej theatre
crtka

WHAT˙S WRONG WITH YOU, GIRL?

A traveling performance (in the tradition of commedia dell arte) with live music, based on Slovenian folk songs. The show was performed on all the major outdoor festivals in Slovenia, and has received several awards.

Premiere: June 2006
Sie: Ljubljana castle
crtka

CHRONICLE OF CRIME

Performance based on Dostojevski’s Crime and punishment and Tavčar’s Chronicle of Visoko.
Premiere: November 2005
Site: Šentjakobsko theatre in Ljubljana

crtka

FANTASTICAL CABARET

An experimental project inspired by avantgarde theatre movements from the beginning of 20th century and science-fiction literature. Developed and performed together with the Narobov theatre group.

Premiere: April 2005
Site: KUD France Prešeren in Ljubljana

crtka

THE BIRTHDAY PARTY

An adaptation of Harold Pinters famous play, which won several student awards in Slovenia.

Premiere: June 2004

Site: Attic of an abandoned military building in Metelkova, Ljubljana

BAPTISM AT SAVICA

A text based performance inspired by Slovenian folk legends and the work of the poet F. Prešeren.

Premiere: January 2003

Site: Ljubljana castle

crtka

EVERY ROOF HAS POTENTIAL…

A “family” lunch in the public space was “performed” and repeated on several occasions to put forwards questions about the city of Ljubljana’s housing policy.

Premiere: January 2007

Site: Underground passageways in the centre of Ljubljana

crtka

BUILD UP ON THE ROAD!

Multimedia interactive event happening entirely on one truck in cooperation with the Austrian SPACEM project.
Premiere: April 2006
Site: Metelkova in Ljubljana
crtka

KSD CORPORATE PARTY

Interactive theatrical event made in cooperation with the Narobov improvisation group was a satirical criticism of Slovenian neo-capitalist tendencies (against the capitalist pig mentality) and the opening of The naked stage, the Slovenian international festival of improvised theatre.

Premiere: November 2006
Site: Menza pri koritu in Metelkova
crtka

THE STORY HOUR OF GRAND-MOTHER GREAT (who is really not expecting a TIGER…)

Interactive theatre show for children dealing with cultural differences, which has been performed well over 300 times.

Premiere: May 2005
Site: KUD France Prešeren in Ljubljana

TAKE ME BACK TO THE TOP, PLEASE!>>

LA VILLE EST A NOUS !

H.O.M.E.

H.O.M.E. est un modèle de mobilité à petit budget, créé par des artistes et pour des artistes, qui leur permet de s’encourager directement et indépendamment, de voyager, d’établir des contacts durables, de vivre et de travailler à l’aide de la plate-forme Streetopia.
Respectant l’idée que n’importe quelle chambre vide, n’importe quel canapé ou matelas gonflable peut être un centre artistique résidentiel, nous relions des artistes de toute part. Nous leur proposons d’héberger d’autres artistes et les invitons à manger, à parler, à vivre et à créer ensemble.

Le projet a été développé par le groupe Ljud et soutenu par la Commission européenne, Direction générale Education et Culture, en coopération avec les associés suivants : Youth’s European Project for Cultural Exchanges (FR), Ofa (SWE), Sacred places (BE), Lomomania (PRT).

crtka

JOURS DU DRAGON AU CHATEAU DE LJUBLJANA

Un petit festival de cerfs-volants (en slovène nommés « dragons ») et d’autres activités, également inspirées par le dragon, tels que les crachats de feu, la musique live, la narration d’histoires, les spectacles de marionnettes…

Le festival dure trois jours et a généralement lieu au début du mois d’octobre.

Lieu : Château de Ljubljana

crtka

CYCLE LJUD

Un cycle théâtral expérimental de quatre premières et d’une reprise (Cirque Ljud, Dans la peau de John Barth, Mort de Korun et Acte avec le chapeau) qui présente la nécessité de libérer le processus théâtral et ses intégrités artistiques des entraves académiques et de tout à ce qu’on s’attend. Dans l’esprit du postmodernisme, le cycle Ljud ouvre la porte du théâtre et se mêle avec le quotidien.

Premières et une reprise : novembre 2007

Lieu : Théâtre Glej

crtka

ILE DU SUD

Des extraits du burlesque muet, filmé en 2007 en Croatie sur l’île de Mljet par des membres du groupe Ljud et accompagné de la musique d’orchestre dalmatien. Ce burlesque fait partie d’un projet multimédia qui relie le spectacle et la musique live avec les projections de films et même avec l’art culinaire.

La version finale et complète du film est planifiée avant la fin de cette décennie.

crtka

MORT DE LA FILLE DU BOULANGER

Un jeu radiophonique « en direct », joué ensemble avec le public dont la voix représente des « foules réunies ».

Première : décembre 2007

Lieu : Cours au centre de la vieille ville. Le jeu a été diffusé à la chaîne 1 de la Radio nationale slovène.

crtka

LE NEZ

Un spectacle théâtral avec la musique live et des marionnettes très animées, vaguement inspiré par l’œuvre de N. Gogol.

Première : décembre 2007

Lieu : Théâtre Glej

crtka

HE FILLETTE, QU’EST-CE QUI NE VA PAS CHEZ TOI ?

Une représentation itinérante (dans la tradition de la comédie »dell arte«) avec de la musique live, inspirée par des chansons traditionnelles slovènes. Le spectacle a été joué à l’occasion de tous les plus importants festivals extérieurs de Slovénie et a reçu plusieurs récompenses.

Première : juin 2006

Lieu : Château de Ljubljana

crtka

CHRONIQUE DU CRIME

Un spectacle basé sur le Crime et châtiment de Dostoïevski et sur le Chronique de Visoko de Tavčar.

Première : novembre 2005

Lieu : Šentjakobsko gledališče à Ljubljana

crtka

CABARET FANTASTIQUE

Un projet expérimental, inspiré  par des mouvements d’avant-garde du début du 20ème siècle et de la Science-Fiction, et conçu et représenté avec le groupe de théâtre Narobov.

Première : avril 2005

Lieu : KUD France Prešeren à Ljubljana

crtka

L’ANNIVERSAIRE

Une adaptation du fameux jeu d’Harold Pinter qui a reçu plusieurs récompenses d’étudiant en Slovénie.

Première : juin 2004

Lieu : grenier d’un bâtiment abandonné à Metelkova à Ljubljana

crtka

BAPTEME A SAVICA

Un spectacle inspiré par des légendes populaires slovènes et basé sur l’œuvre du poète slovène France Prešeren.

Première : janvier 2003

Lieu : Château de Ljubljana

crtka

TOUS LES TOITS ONT UN POTENTIEL…

Un repas de « famille » dans un lieu public a été « joué » et mis à plusieurs reprises pour faire avancer les questions relatives à la politique de logement de la ville de Ljubljana.

Première : janvier 2007

Lieu : passage souterrain dans le centre de Ljubljana

crtka

BUILD UP ON THE ROAD!

Un événement interactif multimédia se déroulant entièrement sur un camion en coopération avec le projet autrichien SPACEM.

Première : avril 2006

Lieu : Metelkova à Ljubljana

crtka

FETE DE KSD

Un événement théâtral interactif, réalisé en coopération avec le groupe d’improvisation Narobov. Cette satire des tendances néo-capitalistes slovènes (contre la mentalité de cochon capitaliste) a été présentée à l’occasion de l’ouverture de Goli oder, le festival de théâtre d’improvisation slovène.

Première : novembre 2006

Lieu : Menza pri koritu à Metelkova

crtka

HEURES DE CONTES DE LA GRAND-MERE ARRIERE (qui ne s’attend pas à un TIGRE…)

Un spectacle de théâtre interactif pour les enfants traitant des différences culturelles, qui a été joué plus de 300 fois.

Première : mai 2005

Lieu : KUD France Prešeren à Ljubljana

Comments are closed.