Strmo sedlo

steilpass

Unikum – Kulturni center univerze v Celovcu, nas je povabil, da pripravimo site-specific projekt, ki je preko avtobusne linije Alpe-Adria povezal koroško in slovensko prestolnico. Osporavana avtobusna linija pelje čez zgodovinsko obremenjeni Ljubelj/Loiblpass in je postala prizorišče potujočega gledališča. To je zapuščene prostore ob poti polnilo z novimi vsebinami — dokumentaristični pristop umetnikov je tematiziral komplicirano razmerje obeh mest in dežel ter življenjsko situacijo soseske. Posebna vloga je bila namenjena potnikom in potnicam: v laboratoriju kulturne izmenjave so približevanje Ljubljani doživeli kot potovanje v neznano.

[nggallery id=37]

Več informacij in fotografskega materiala najdete tukaj

Za sodelovanje se zahvaljujemo našim posebnim gostom Borisu Magdalencu, Tomažu Podobnikarju, Juriju Konjarju in britanskemu French & Mottershead, ki nas je navdušil z audio projektom “Afterlife Woodland”*
* »Afterlife Woodland« — avdio umetniško delo popelje poslušalca v najbolj intimne prostore, katere paradoksalno nihče med nami ne bo nikoli izkusil: razkroj telesa po smrti.

Posebna zahvala vsem lokalnim prebivalcem, še posebej pa Herti Malle, Danici Katona, Jožetu Romšak and Johannu Schütz!