Drugi projekti

LJUDOVA KULTURNA SVETOVALNICA

Brezplačno svetujemo vsem, ki potrebujejo pomoč pri oblikovanju kulturnega dogodka, imajo težave pri izpolnjevanju razpisov, pripravljajo festivale, interpretirajo kulturno dediščino in bi se želeli dodatno izobraževati, skušajo navezati stik z javnimi institucijami in strokovnimi službami…

BI RADI RAZVILI SVOJE IDEJE V PRAKSI (AMPAK NE VESTE KJE ZAČETI)?

NI PANIKE, KLIKNITE TUKAJ!

crtka

H.O.M.E.

Mednarodni projekt »nizkocenovne« umetniške mobilnosti H.O.M.E., zastaviljen kot serija »odprtih hiš« v petih evropskih državah, v katerih so umetniki »gosti« in umetniki »gostitelji« živeli in delali skupaj, nastale večzvrstne umetniške dogodke pa so po končanem delu predstavljali mimoidočim v mestnih parkih, na ulicah, v podhodih in drugih javnih površinah.

Projekt je potekal s podporo Evropske Komisije – Direktorata za Kulturo. Vanj so bili vključeni sledeči partnerji: Youth European Project for Cultual Exchanges (FR), Ofa (SWE), Sacred places (BE), Lomomania (PRT).

crtka

ZMAJEVI DNEVI NA LJUBLJANSKEM GRADU

Mini festival pravih letečih zmajev na Ljubljanskem gradu je skupina Ljud organizirala, da Ljubljančanom vrne zaupanje v zmaja, ki čepi na njihovem grbu. Spuščanje zmajev na veter spremljajo kreativne delavnice izdelovanja zmajev, turnir v bruhanju ognja, napete zmajevske zgodbe, živa glasba, zeleni piškoti in zelena cedevita. Festival praviloma traja tri dni in se zgodi v začetku Oktobra.

crtka

CIKLUS LJUD

Ciklus štirih premier z eno ponovitvijo (Cirkus Ljud, Biti John Barth, Smrt Koruna in Dejanje s klobukom) izhaja iz potrebe po osvobajanju gledališkega procesa in lastnih umetniških integritet spon akademskega in privzetega. V duhu prijemov postmodernizma Ciklus Ljud odpira vrata gledališča Glej in se razliva v vsakdan.

crtka

JUŽNI OTOK

Fantastična burleska, posneta po motivih istoimenske pesmi K. Koviča na otoku Mljetu na Hrvaškem v produkciji KUD Ljud, je v letu 2007 gostovala na večjih poletnih festivalih v Sloveniji. Ustvarjalci so s projekcijo barvnega nemega filma ob spremljavi tamburaškega orkestra in igralske animacije v urbanem okolju ustvarili pristno otoško atmosfero.

Izdajo končne filmske različice pričakujem že v tem desetletju!

crtka

SMRT PEKOVE HČERE


Avtorska ekipa se je odločila združiti gledališki medij z radijskim. Inspirirani s slovensko ljudsko pesmijo Smrt pekove hčere so, v koprodukciji z RTV Slovenija, zasnovali istoimensko radijsko igro, ki so jo v sklopu festivala Ana Mraz izvedli v živo, pred živim občinstvom, radijski poslušalci pa so dogodek spremljali na valovih 1. programa Radia Slovenija.

crtka

NOS

Avtorska lutkovna predstava po motivih kratke zgodbe N. V. Gogolja je bila premierno uprizorjena decembra 2007 v Gledališču Glej. Člani skupine Ljud so se, v sodelovanju z mladimi gledališkimi ustvarjalci iz praške DAMU, neobremenjeno spoprijeli z Gogoljevo klasiko groteske, absurda in humorja ter ustvarili predstavo, ki izvirno kombinira igro, lutkovno animacijo in živo glasbo.

crtka

KAJ TI JE, DEKLICA?

Predstava je nastala v produkciji Šentjakobskega gledališča Ljubljana v soorganizaciji s Festivalom Ljubljana. V tradiciji commedie dell arte so ustvarjalci na sodoben potujoči oder postavili gledališke predelave slovenskih ljudskih pesmi podprte s petjem in živo glasbo. Predstava je gostovala na vseh večjih uličnih festivalih v Sloveniji, prejela Harlekina za najboljšo glavno moško in stransko žensko vlogo ter doživela preko 30 ponovitev.

crtka

KRONIKA ZLOČINA

Predstava v režiji Jaše Jenulla in Vide Cerkvenik Bren v produkciji Šentjakobskega gledališča Ljubljana je nastala po motivih F.M. Dostojevskega: Zločin in kazen ter Tavčarjeve Visoške Kronike. Njena ciljna publika so bili predvsem srednješolci, ki so romana obravnavali v okviru obveznega branja za maturitetni esej. Ustvarjalci so se posvečali neposredni komunikaciji s publiko in uporabi gledališkega prostora kot ambienta.

crtka

FANTASTIČNI KABARET

Eksperimentalni projekt v produkciji KUD-a France Prešeren in v sodelovanju s Teatrom Narobov, inspiriran z zapuščino avantgardnih gibanj z začetka 20. stol. in znanstveno-fantastično literaturo. Delovni proces je bil usmerjen predvsem v raziskavo nekonvencionalnih oblik komunikacije s publiko.

crtka

ZABAVA ZA ROJSTNI DAN

V ambientalnem prostoru neobdelane podstrehe Metelkove 6 so v produkciji Akademije za gledališče, radio, film in televizijo mladi gledališki ustvarjalci pod vodstvom režiserke Vide Cerkvenik Bren uprizorili Pinterjevo Zabavo za rojstni dan. V središču njihovega zanimanja so bili sodobna oblika družbene prisile, popularizacija nasilja v množičnih medijih in subjektivnost posameznikove percepcije realnosti. Predstava je prejela navdušujočo kritiko, Zlatolaske za najboljšo glavno žensko vlogo, režijo in predstavo v celoti, vključena je bila v spremljevalni program Borštnikovega srečanja v Mariboru, režiserka Vida Cerkvenik Bren pa je za režijo prejela akademijsko Prešernovo nagrado.

crtka

KERST

Predstava po dramski predlogi režiserja Jaše Jenulla je nastala v produkciji Akademije za gledališče, radio, film in televizijo v soorganizaciji s Festivalom Ljubljana. Reinterpretacijo Prešernove pesnitve so ustvarjalci uprizorili v ambientalnem prostoru Skalne dvorane Ljubljanskega gradu. Posvečali so se predvsem vprašanjem slovenskih mitskih arhetipov v kontekstu sodobnosti.

crtka

VSAKA STREHA NAD GLAVO IMA POTENCIAL…

“Družinsko kosilo” v Plečnikovem podhodu, intervencija v javni prostor v sodelovanju z neformalno skupino TEMP je bila izvedena februarja 2006. Avtorji in izvajalci so relativizaciji konvencij vedenja v kontekstu javnih urbanih površin ob bok postavili predvsem razmislek o aktualnih socialnih vprašanjih ljubljanske stanovanjske politike.

crtka

BUILD UP ON THE ROAD!

Intermedijski uprizoritveni dogodek na potujočem kamionu v sodelovanju z mednarodnim umetniškim projektom SPACEM, je bil premierno izveden januarja 2006 na Metelkovi v Ljubljani. Avtorji so na kesonu kamiona oblikovali »nikogaršnji/vmesni prostor« za namen umetniške produkcije.

crtka

KSD d.d. PARTY

Interaktivni gledališki dogodek v produkciji in izvedbi skupine Ljud v sodelovanju s KUD France Prešeren, Teatrom Narobov in Menzo pri koritu, je bil izveden novembra 2006, ob otvoritvi 4. mednarodnega festivala improvizacijskega gledališča Goli oder. Pri organizaciji in izvedbi dogodka (satirične kritike slovenskih hiper-kapitalističnih tendenc) je sodelovalo preko 30 domačih in tujih avtorjev ter izvajalcev.

crtka

PRAVLJIČNA URA BABICE PRA, KI SPLOH NE PRIČAKUJE TIGRA…

Interaktivna predstava za otoke v produkciji gledališča Unikat je nastajala na osnovi gledaliških improvizacij na temo preseganja ovir v komunikaciji med otroci in odraslimi. Spodbuja kreativno sodelovanje otrok pri ustvarjanju končne podobe gledališkega dogodka, zaradi izjemno pozitivnega odziva publike je v manj kot enem letu dosegla preko 100 ponovitev, do danes pa jih je bilo odigranih že preko 200.

NAZAJ NA VRH, PROSIM!>>