RIOTE 3

22.11.2021

V letu 2021 je Ljud nadaljeval mednarodno partnerstvo v okviru RIOTE 3.

Riote 3_photo_2021_5

Od februarja dalje so se v okviru projekta zgodili mednarodni gledališki treningi in seminarji v Frankfurtu (Nemčija), Gagypati (Madžarska), Meri (Romunija), Pontelagoscuru (Italija), Highbridgu (Združeno Kraljestvo) in v Cserkutu (Madžarska).
S projektom nadaljujemo maja 2022, ko bo Ljud gostil mednarodni trening v Sloveniji.
Več informacij o projektu najdete na strani RIOTE ali na straneh naših partnerjev Shoshin theatre, Totem Arti festival in Takeart

MOL logotip_barvni_mali_cmyk_2
Izvedba tega projekta je financirana s strani Evropske komisije. Vsebina publikacije (komunikacije) je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.

PLACMA(R)Š

18.11.2021

Ljud bo od septembra 2021 do konca avgusta 2022 v okviru projekta Evropska solidarnostna enota – sklop solidarnostni projekti v Zasavju izvajal projekt PLACMA(R)Š.
Ljudova mentorja bosta s petimi mladimi izvajala delavnice fizičnega interaktivnega gledališča in oživljala javni prostor v Zasavju z urbano artivističnimi akcijami.

placmars_1_naslovna

Posebna zahvala partnerju MC ZoS.

MOL logotip_barvni_mali_cmyk_2
Izvedba tega projekta je financirana s strani Evropske komisije. Vsebina publikacije (komunikacije) je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.

AMBASADI

12.11.2021

- DIALOG DVEH EVROPSKIH SOSESK (NAMIZNO GLEDALIŠČE)

Med 1. in 3. oktobrom smo ponovno združili moči s prebivalci soseske BS7, kjer smo izvedli etide namiznega gledališča in zaključni dogodek s kreativnim piknikom v parku na Mucherjevi ulici.

Prispevek o dogodku na Valu 202.

Velika zahvala prebivalcem BS7 in partnerjem: SMG, Kulturno-ekološkemu društvo Smetumet ter Zavodu Bufeto. Projekt je bil podprt s strani MOL/Oddelka za kulturo.
MOL logotip_barvni_mali_cmyk_2

Ljudov laboratorij in kulturna svetovalnica

11.11.2021

Odprte Delavnice fizičnega in interaktivnega gledališča Ljudov laboratorij in kulturno svetovanje mladim, ki že od leta 2009 potekajo pod mentorstvom članov skupine v sodelovanju z zunanjimi predavatelji iz Slovenije in tujine.
Udeleženci, »laboranti« (mladinski delavci, mladi prostovoljci in ostali mladi) so tudi v letu 2021 pridobivali nove veščine na področju interaktivnega fizičnega gledališča. Vaje so se nadaljujejo in nadgrajevale z nenapovedanimi akcijami v javnem prostoru oz. “flash mobi” na mestnih ulicah in na festivalih v Sloveniji.

dav

photo_Kud Ljud (4)

photo_Kud Ljud (7)

Projekt podpira MOL/Urad za mladino
MOL logotip_barvni_mali_cmyk_2

RIOTE 3

16.11.2020

Z oktobrom Ljud nadaljuje soustvarjanje evropskega projekta RIOTE 3 (Rural inclusive outdoor theater education), kjer bomo v naslednjih dveh letih sodelovali s sedmimi različnimi gledališkimi organizacijami iz šestih različnih držav: Take Art (Združeno kraljestvo), Teatro Nucleo (Italija), Shoshin Theatre Association (Romunija), Protagon e.v.(Nemčija), Une idee dans l’air (Francija), Sinum Theatre (Madžarska) in Utca-SzAK (Madžarska).
Hvala Gezi Pinterju (Sinum Theatre) in programu Evropske unije Erasmus +

17_13x23
EU flag-Erasmus+_vect_POS [CMYK]

“Izvedba tega projekta je financirana s strani Evropske komisije. Vsebina publikacije (komunikacije) je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.”

——————————

KULTURA “DO VRAT”

23.10.2020

Kultura “do vrat” – Cirkuliranje in Ambasade, skupen projekt Zavoda Bufeto in Kuda Ljud, temelji na iskanju novih ciljnih skupin občinstva in s tem novih formatov kulturno-socialnega dela v soseskah. Projekt tudi ohranja živi stik z manjšimi skupinami gledalcev v času Covid-a.

bs7_fotka_4

S svojo produkcijo in izobraževanjem bo Zavod Bufeto “zacirkuliral” po mestnih četrtih Ljubljane. Ker v mestu (še) ni prostora, ki bi bil namenjen zgolj cirkuški dejavnosti, bomo cirkus pripeljali do vrat gledalcev, in to tistih, ki se (še) ne zavedajo, da so cirkuški obiskovalci. V sodelovanju z že uveljavljenimi in še uveljavljajočimi ustvarjalci smo oblikovali zanimiv in kakovosten program za vse, ki živijo zunaj mestnega središča in redko zahajajo v gledališča.

Kud Ljud bo istočasno v spalnem naselju BS7 izvajal umetniške intervencije (Namizno gledališče, Lokalni junak, lutkovne miniaturke), intervjuje s prebivalci ter okrogle mize, da bi izvedeli, kaj pravzaprav od kulture stanovalci blokovskih sosesk potrebujejo oz si želijo. Skupne izkušnje bomo delili z mednarodnimi partnerji, ki tudi obujajo soseske v nemških mestih Dresden in Chemnitz. S projektom Ambasade bomo stanovalce soseske Bratovševe in Glinškove ploščadi povezali s prebivalci soseske Prohlis v Dresdnu. Ti se bodo med seboj dopisovali, izmenjevali osebne zgodbe in predmete ter se v letih 2021/22 tudi fizično obiskali.

V okviru projekta sodelujemo z zavodom Bufeto in Kulturno – ekološkim društvom Smetumet ter izvajamo dve zaposlitvi za določen čas 12 mesecev.
Projekt sofinancira Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in Evropski socialni sklad Evropske Unije.
vsi logoti

TRIO KRATKIH FILMOV

19.12.2019

Zaključilo se je 2-letno sodelovanje pri projektu RIOTE2 (Rural inclusive outdoor theater education2). Poleg Ljudove knjige »Delo na cesti« in priročnika »Rural touring handbook« je partnerstvo privedlo tudi do 3 krajših dokumentarnih filmov – o italijanski skupini Teatro Tascabile di Bergamo, angleški skupini Broken spectacles in o slovenski skupini Ljud (to smo mi :))

Namesto prazničnih voščil vam letos podarjamo 3 kratke filme!

No one can be replaced:

Emotions behind the objects:

Towards a playful being:

Avtor inspirativnih filmov je Ruman Gabor, član madžarske partnerske ekipe Control studio. Navdušeni smo nad njegovim radovednim pogledom izza kamere! Hvala Gabor :)

Za deljenje znanja in veščin se zahvaljujemo vsem našim partnerjem! Broken Spectacles/Dartington Arts in Take Art (Združeno kraljestvo), Teatro Tascabile di Bergamo (Italija), Shoshin Theatre Association (Romunija), Control Studio in Utca-SzAK (Madžarska). Posebna zahvala gre Gezi Pinter – da nas je vse skupaj povezal!

Filmi so nastali kot del projekta RIOTE2 , ki ga sofinancira program Evropske unije Erasmus+.

logo slo

KNJIGA

18.6.2019

Z veseljem naznanjamo izzid knjige Why Don’t We Do It in the Road: A Personal Guide to Outdoor Interactive Theatre izpod peresa Vide Cerkvenik Bren in z avtorskim doprinosom kolektiva Ljud.

KNJIGA

Why Don’t We Do It in the Road je knjiga za vse, ki:
… radi počnejo gledališče zunaj,
… ki jih zanima, kako se to počne,
… ki jih zanima, kakšni mehanizmi se skrivajo za takšnim početjem,
… in za vse, ki jih na splošno vse zanima.

Why Don’t We Do It in the Road vas vabi, da vstopite v svet gledališča v javnem prostoru skozi osebne pripovedi in poglede performerjev, režiserjev in pedagogov. V knjigi so predstavljeni njihovi teoretični razmisleki kot tudi praktični nasveti. Orisana so orodja za analizo obstoječih gledaliških pojavov in podani koristni napotki in vaje, ki vam bodo pomagali pri lastnem ustvarjanju.

Knjiga je na voljo brezplačno v tiskani in digitalni obliki. Več informacij najdete TU

Knjiga je nastala kot del projekta RIOTE2 , ki ga sofinancira program Evropske unije Erasmus+.

logo slo

POSVET …

15.5.2019

posvet
KUD Ljud v sodelovanju s Slovenskim gledališkim inštitutom pripravlja posvet o položaju gledališča v javnem prostoru v Sloveniji ter izobraževanja o njem. To bosta tudi temi osrednjih okroglih miz, v celodnevnem programu posveta pa se bodo zvrstili še predstavitev čisto sveže knjige o ustvarjanju gledališča zunaj, filmske projekcije in še kaj. Med sodelujočimi na posvetu bodo tako uveljavljeni avtorji kot mlajši ustvarjalci, tako organizatorji festivalov kot profesorji in pedagogi, tako predstavniki javnih institucij kot nevladnih organizacij.

Gledališče v javnem prostoru se je v zadnjih dveh desetletjih razširilo po vsej Sloveniji. Nastajajo novi festivali, stari se širijo, vse več je prizorišč kot tudi domačih ustvarjalcev, ki na njih nastopajo. In navsezadnje je gledališče v javnem prostoru našlo svoje mesto tudi v besedilih strategij, načrtov in razpisov javnih kulturnih institucij ter na ta način postalo v marsičem uradno izenačeno z drugimi uprizoritvenimi zvrstmi.

Ali imajo ustvarjalci, ki delujejo v javnem prostoru, tudi v praksi enake možnosti kot ostali? Kakšen je zares položaj gledališča v javnem prostoru v Sloveniji danes? In kakšno je izobraževanje o njem? Ter kakšna prihodnost se jima obeta?

Pridružite se nam 3.6. od 9:00 dalje v Slovenskem gledališkem inštitutu in nam pomagajte iskati odgovore na ta in podobna vprašanja.

posvet2

Podrobnejši program s seznamom sodelujočih najdete TU

Posvet je del projekta RIOTE2 , ki ga sofinancira program Evropske unije Erasmus+.

logo slo

SREČNO 2019

20.12.2018

SREČNO 2019 W